Programmaplan

Programma 3 Fysieke leefomgeving

Afvalverwijdering Rivierenland (Avri)

Wat is de betrokkenheid van deze verbonden partij bij (de realisatie van doelen in) het begrotingsprogramma?

Waarvoor is Avri verantwoordelijk?
In opdracht van de acht gemeenten Neder-Betuwe, West-Betuwe, West Maas en Waal, Maasdriel, Tiel, Culemborg, Zaltbommel en Buren werkt Avri aan een schoon Rivierenland. Dit doet Avri door de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en grondstoffen te verzorgen. Ook ontwikkelt Avri het gemeentelijke afvalstoffenbeleid en verzorgen ze de voorlichting over afval. Dit alles doet Avri met een sterke visie op circulariteit en duurzaamheid.

Hiernaast beheert Avri voor gemeenten Neder-Betuwe, Buren, Tiel en West Betuwe de openbare ruimte, denk hierbij aan het onderhouden van het groen, de wegen en de riolering. 

Ontwikkelingen voor 2023?

Is Avri voorbereid op de huidige maatschappelijke veranderingen?
Met de huidige prijsstijgingen, krapte op de arbeidsmarkt en groeiende maatschappelijke behoefte aan duurzaamheid, ligt er bij Avri ook een grote opgave.

Programma Grip
Dit jaar werkt Avri verder met het Strategisch Koersplan, de herpositionering van Avri, de houtskoolschets en het programma Grip om mee te groeien met de maatschappelijke veranderingen.
Het doel van het programma is het vergroten van invloed op de keten, het verbeteren van het weerstandsvermogen en organiseren van een wendbare bedrijfsvoering. De kostenreductie die over de periode 2021-2025 moet worden gerealiseerd met programma Grip ligt tussen de 4 en 17 euro per huishouden en is voor een gedeelte gericht op schonere grondstofstromen.

Stijgende kosten voor Avri en inwoner
In het meerjarig perspectief voor Nederland gaan we uit van een gemiddelde jaarlijkse stijging van de afvalstoffenheffing met 5%. We zien dat de tarieven voor het verwerken van restafval nu al fors stijgen en naar alle waarschijnlijkheid stijgen deze voorlopig nog door. Door te investeren in het nog beter scheiden van afval door inwoners, verwachten we stabilisatie in het afval aanbod en dus ook de kosten. In 2023 start het CIRTEX project wat een mooi voorbeeld is van een dergelijke investering.

Het programma Grip en de bijbehorende investeringen sluiten aan bij onze gemeentelijke doelen voor een circulaire samenleving en een duurzame en gezonde levensstijl.

Wat zijn de alternatieven voor papierinzameling door verenigingen?
Afgelopen jaar is er een pilot gedraaid met het schoonmaken van ondergrondse containers door verenigingen. Een aantal verenigingen zien deze pilot als alternatief voor de papierinzameling. Om te zorgen dat er een volwaardig alternatief komt voor de papierinzameling voor alle verenigingen, onderzoekt Avri in 2023 met de gemeenten andere mogelijkheden.

De pilot inzameling incontinentiemateriaal was in 2022 succesvol, wat betekent dat voor 2023?
In 2022 is Avri in vier gemeenten gestart met het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal. De overige gemeenten in de regio hebben de keuze om aan te geven of ze ook willen gaan voor een gescheiden inzameling. De geplande installatie voor gescheiden verwerking van incontinentiemateriaal en luiers bij ARN BV is gerealiseerd. Het geprognosticeerd tonnage komt in 2022 boven de afgesproken waarde uit. Met eventuele deelname van overige gemeenten in 2023 kan dit tonnage verder worden overschreden. Deze overschrijding zal van invloed zijn op het tarief per ton van de verwerkingskosten. Naar verwachting zal dit in 2023 een prijsstijging betekenen voor de deelnemende gemeenten. In 2023 zal het project dan ook verder worden geoptimaliseerd. Er wordt met name gekeken naar het aantal keer inzamelen en het optimaliseren van de route.

Deze pagina is gebouwd op 10/17/2022 16:10:08 met de export van 10/17/2022 15:56:04