Programmaplan

Programma 5 Wmo, jeugdzorg en participatiewet

Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)

Wat is de betrokkenheid van deze verbonden partij bij (de realisatie van doelen in) het begrotingsprogramma?

De GGD is als gemeentelijke gezondheidsdienst van de 14 gemeenten in Gelderland-Zuid het gezicht van de publieke gezondheid in onze regio. De publieke gezondheidszorg richt zich op het bevorderen van gezond en vitaal leven van haar inwoners, het verminderen van risico’s, het bieden van zorg en bescherming aan kwetsbare groepen.

Taken die vanwege de Wet publieke gezondheid (Wpg) of andere wetten zijn opgedragen aan de GGD Gelderland-Zuid zijn:

  • monitoring, signalering en advisering op het gebied van publieke gezondheid;
  • infectieziektebestrijding;
  • technische hygiënezorg;
  • medische milieukunde;
  • jeugdgezondheidszorg;
  • ouderengezondheidszorg;
  • gezondheidsbevordering en leefstijl;
  • bevorderen van psychosociale hulp bij incidenten, rampen en crises;
  • toezicht op organisaties voor kinderopvang.

Taken (afkomstig uit Wpg of andere wetten) die vanwege beleidsmatige keuzes zijn neergelegd bij de GGD door de deelnemende gemeenten zijn:

  • reizigersadvisering en vaccinaties;
  • openbare geestelijke gezondheidszorg;
  • forensische geneeskunde;
  • het voorzien in een Advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling;
  • toezicht op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo 2015;
  • jeugdgezondheidszorg;
  • advisering in het kader van toegang tot beschermd wonen.

Voor de uitvoering van de taken werkt de GGD vanuit twee leidende principes:

  1. Aansluiting bij de gemeenten, waarbij de GGD zijn lokale nabijheid verder versterkt door per gemeente ‘dedicated’ teams van professionals te vormen die zich richten naar de lokale context.
  2. Netwerkaanpak, waarbij het verbinden van kennis en samenwerking met partners op lokaal, regionaal en landelijk niveau centraal staat. De netwerkaanpak kan leiden tot het samen organiseren van dienstverlening (netwerkorganisatie) om kwaliteit en integraliteit voor de inwoners te verhogen en/of dienstverlening te kunnen borgen.

De maatschappelijke opgave van gemeenten, de gezondheidssituatie van de inwoners, de lokale, regionale en landelijke ontwikkelingen en het takenpakket van de GGD vormen de uitgangspunten voor de Meerjarenstrategie 2020–2023.

De strategische thema’s waar de GGD in de periode 2020-2023 op inzet zijn:

  1. Informatie-gestuurde aanpak van maatschappelijke opgaven.
  2. Adviseren over preventie en verbinden van collectieve preventie met persoonsgerichte zorg.
  3. Investeren in de verbinding tussen zorg en veiligheid.
  4. Gezondheidsbescherming in het sociale en fysieke domein.

Met de wettelijke taken opgedragen aan de GGD, de wettelijke taken beleidsmatig belegd bij de GGD en de facultatieve taken die de GGD voor ons uitvoert, draagt de GGD bij aan het realiseren van onze ambitie dat de inwoners van Neder-Betuwe gezond leven en vitaal zijn. Ook draagt de GGD met toezicht op organisaties voor kinderopvang bij aan het realiseren van onze ambitie voor goed en passend onderwijs voor alle inwoners in Neder-Betuwe.

Ontwikkelingen voor 2023?

Verhoogde instroom Bijzondere Zorg
In de afgelopen jaren is het aantal trajecten dat door Bijzondere Zorg wordt uitgevoerd, gestegen. Om de verhoogde instroom bij Bijzondere Zorg te kunnen opvangen, heeft de GGD voor 2022 en 2023 incidenteel extra middelen toegekend gekregen. Daarbij zet de GGD, in samenwerking met de gemeenten, in op vermindering van het aantal trajecten. In kwartaal 1 van 2023 wordt op basis van de cijfers over 2022 geëvalueerd of het aantal trajecten daalt en het de gemeenten en GGD lukt om de toestroom te verlagen. Op basis hiervan wordt besloten of er tot structurele uitzetting wordt overgegaan.

Wvggz als uniforme taak
Conform besluit van het Algemeen Bestuur van de GGD wordt de uitvoering van de Wvggz per 2023 gewijzigd van een facultatieve naar een uniforme taak van de GGD.

Invulling en financiering data-en informatiegestuurd werken
De ‘Informatie-gestuurde aanpak van maatschappelijke opgaven’ wordt in de Meerjarenstrategie 2020-2023 genoemd als een van de vier strategische thema’s. Door uitbouw van expertise op het gebied van data-analyse en samenwerking met gemeenten en partners, verwacht de GGD op een integralere en 'moderne' manier informatie te kunnen verzamelen en duiden. Deze informatie kan worden gebruikt voor beleidsaanbevelingen, praktijkaanpassingen en handelingsperspectieven. Voor 2023 worden nogmaals incidentele middelen verstrekt om invulling te geven aan het data- en informatiegestuurd werken, waarmee de GGD in staat wordt gesteld zich verder door te ontwikkelen op dit gebied. Op basis van een evaluatie met de GGD en de gemeenten wordt dan in 2023 besloten over het al dan niet toekennen van structurele middelen voor het uitvoeren van deze taak.

Deze pagina is gebouwd op 10/17/2022 16:10:08 met de export van 10/17/2022 15:56:04