Paragrafen

Paragraaf 7 Bedrijfsvoering

Belangrijke Ontwikkelingen

Strategisch HR-beleid

In 2023 leggen we het accent binnen het strategisch HR-beleid op vitaliteit van medewerkers en nieuwe instroom, rekening houdend met uitdagingen op de arbeidsmarkt. We stimuleren gezondheid (zowel in fysiek als in mentaal opzicht), welbevinden en werkplezier en we streven naar het oplossen van formatieknelpunten. Hiermee blijven we ervoor zorgen dat onze medewerkers goed in staat zijn hun werkzaamheden nu en in de toekomst te kunnen doen.

Werkwijze
Om ons werk goed te kunnen doen, is het van belang dat we onze organisatie en werkwijze continu doorontwikkelen, om proactief in te kunnen spelen op ontwikkelingen. Dit doen we in 2023 door te investeren in opdrachtgever- en opdrachtnemerschap en in opgavegericht, projectmatig en programmatisch werken. Ook zetten we een aantal vervolgstappen in het hybride werken, waarbij zowel aandacht is voor de bricks (gebouw), bites (ICT faciliteiten) als behaviour (cultuur en werkwijze).

Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO)

In 2022 gaan we verder met de realisatie van alle maatregelen die nodig zijn vanuit de Baseline Informatieveiligheid overheid (BIO). Cybercrime geven we continue aandacht. Een Heatmap met  de belangrijkste cyberrisico’s is opgesteld. Deze Heatmap maakt het mogelijk om op basis van  prioriteit de belangrijkste risico’s aan te pakken. Met het opzetten en uitvoeren van een PDCA-cyclus kunnen we de risico’s actueel houden en tijdig matigen als gevolg van de snel ontwikkelende cybercrime- gevaren. Het geheel wordt opgehangen binnen een Informatie Security Management Systeem (ISMS). Met een ISMS besturen we het aanpakken van de continu veranderende cyberrisico’s door cyclisch beleid aan te scherpen en uitvoering van de verbeteringen te plannen en te monitoren. We geven hiermee invulling aan een belangrijke eis van BIO: het hebben van een ISMS.

Door een verbeterde monitoring en sturing van de belangrijkste uitgangspunten van privacy bewaken we de voortgang op effectieve wijze. Daartoe geven we in rapportages periodiek aandacht aan de manier waarop we op de belangrijkste thema’s scoren en welke ontwikkeling we zien.

Mogelijk maken van veranderingen en transformaties
De veranderingen binnen het sociale en het fysieke domein stellen de organisatie voor flinke uitdagingen, waarin de krachten op verschillende aspecten van de bedrijfsvoering gebundeld moeten worden. Om de uitgaven in het sociale domein te kunnen beheersen, is het bijvoorbeeld cruciaal dat een systematiek wordt ontwikkeld waarmee de kosten gemonitord en vooraf ingeschat kunnen worden. Een ander voorbeeld is de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, dat hoge eisen stelt aan het digitaal zichtbaar maken van regelgeving, werkprocessen en participatie. Het technisch nog niet op orde zijn van alle noodzakelijke landelijke veranderingen was een van de redenen dat invoering van de Omgevingswet is uitgesteld. in Neder-Betuwe werken we ernaar toe dat we bij de inwerkingtredingsdatum ook de digitale dienstverlening op orde hebben.

Doorontwikkeling van de organisatie

De ontwikkelingen die in deze paragraaf benoemd zijn, laten zien dat de eisen aan de gemeentelijke organisatie onverminderd hoog blijven. In 2023 werken we daarom verder te werken aan de doorontwikkeling van de organisatie, die gericht is op het versterken van de wendbaarheid en de verbindingen binnen en buiten de organisatie.

Deze pagina is gebouwd op 10/17/2022 16:10:08 met de export van 10/17/2022 15:56:04